Żywienie w chorobach

Żywienie w chorobach

Już w czasach Starożytnych Hipokrates zwany „ Ojcem Medycyny” wysunął tezę , że istnieje zależność między żywieniem a zdrowiem i że dieta może chronić przed rozwojem wielu chorób. Słynny cytat „ Niechaj pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem” jest inspiracją dla wielu naukowców zgłębiających wiedzę w tej dziedzinie. Wyniki badań potwierdzają jednoznacznie, że dieta ma istotny wpływ na powstawanie chorób przewlekłych i nowotworowych co oznacza , że przestrzeganie zasad żywienia może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowotwór.

Jak postępować, gdy na zapobieganie jest już za późno? Jakie produkty jeść , a jakie wyeliminować? Jak jeść , aby zapobiec niedoborom żywieniowym, czy ustrzec się przed nadmierną utratą masy ciała w chorobie, jak za pomocą diety przygotować się na chemioterapie lub złagodzić skutki uboczne leczenia? Co jeść ,i jak zmienić nawyki żywieniowe , aby zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby również nowotworowej?

To są zagadnienia, którymi zajmujemy się w naszej Poradni Medycyny Żywienia. Większość chorych poszukuje wsparcia i odpowiedzi na mnóstwo wątpliwości , które w czasie choroby potęgują lęk w obawie o swoje zdrowie, a nawet życie.

Opracowujemy spersonalizowane plany żywieniowe, wspieramy pomocą psychologiczną, kierunkujemy i wspomagamy w ścieżce prowadzącej do wyleczenia. Każdy kto korzysta z naszych porad i stosuje się do nich już po niedługim czasie odczuwa poprawę samopoczucia, ustępują męczące dolegliwości, wyraźnie następuje poprawa zdrowia potwierdzone wynikami badań, to niezwykle poprawia nastrój co wpływa na poprawę kondycji i psychicznej i fizycznej. Ogromny ma to wpływ na proces leczenia.

Podczas wizyty należy wziąć ze sobą wszystkie wyniki najnowszych badań, być przygotowanym na ewentualne dodatkowe badania: nie spożywać ok. 2 godz. posiłku , nie pic w tym dniu kawy, w poprzednim alkoholu w dniu badania- wizyty pic dużo wody.

W Klinice R medica wykonujemy diagnostykę, testy , badania , które umożliwiają postawienie precyzyjnej diagnozy.

Dlaczego chorujemy

Jesteś tym, czym się odżywiasz. Jeśli ta maksyma zawiera ziarno prawdy, to jasnym staje się dlaczego jesteś chory. Jeśli chorujesz na serce lub na raka, to powinieneś zadać sobie pytanie czym było twoje jedzenie, że stało się chorobą. Zapewne w takich przypadkach za sugestią lekarza sięgniesz po leki łagodzące symptomy choroby i jeśli maja uratować ci życie to jest to zrozumiałe. Należy jednak wciąż pamiętać, że likwidacja symptomów nie stanowi rozwiązania problemu. Jest zamieceniem problemu pod dywan. Jeśli mleko już się wylało i została postawiona diagnoza, chorego czeka praca nad odwróceniem negatywnych trendów zdrowotnych i musi zasięgnąć porady specjalistów od medycyny żywienia. Pomimo istnienia wielu jednostek chorobowych komplikujących temat, zasady leczenia dietą w swych podstawach podlegają wspólnym założeniom. Początek stanowi ustalenie głównych winowajców i ocena strat w relacji z aktualną kondycją pacjenta.

Przykładowo pacjent w wieku średnim z trzema, czterema elementami zespołu metabolicznego będzie miał podwyższone ciśnienie tętnicze, początek choroby wieńcowej i podwyższony poziom glukozy na czczo. Zapewne będzie miał jakąś nadwagę. Od lekarza dowiedział się, że tabletki na nadciśnienie będzie musiał brać już do końca życia, ale również szanse na odstawienie statyn obniżających cholesterol są niewielkie. Do tego oczywiście jakieś diuretyki i mamy dożywotni zestaw leczniczy. Czy rzeczywiście trzeba z nim żyć do końca swych dni? Oczywiście, że nie.

Specjalista medycyny żywienia jest w stanie opracować odpowiedni program żywieniowy, w którym leki na nadciśnienie będzie można zredukować już po kilkunastu dniach a całkowicie odstawić po miesiącu lub dwóch. Nawet jeśli chory będzie wykazywał jakiś stopień insulinooporności to ten program to uwzględni. Jedynym słabym punktem leczenia dietą może być sam pacjent. Jeśli jego determinacja nie obejmuje samego wyleczenia i nie jest on w stanie obejść się bez swoich szkodliwych nawyków żywieniowych nawet pod presją śmiertelnej choroby, to najlepszy program żywieniowy będzie bezużyteczny. Ma to szczególne znaczenie w ciężkich chorobach z rakiem włącznie. Pomocą w takich przypadkach może się okazać psychodietetyka, która w połączeniu z indywidualnie opracowanym programem żywieniowym jest bardzo skuteczna. Reszta jest już w rękach samego zainteresowanego. Nasi specjaliści czekają.

Oto przykłady pacjentów naszej Kliniki i ich efektów terapeutycznych. Zastosowane metody holistycznie wspomagające leczenie choroby przyniosły zadziwiające efekty. Zapraszamy do zapoznania się z efektami terapeutycznymi naszych pacjentów historie pacjentów

Choroby dietozależne

W dobie pędu cywilizacyjnego nie dbamy o jakość pożywienia, nie przestrzegamy zasad regularnych i ciepłych posiłków, jemy w biegu, w stresie, produkty konserwowane, wysokosłodzone, przetworzone. Jest bardzo dużo chorób, które powstają w wyniku złej diety.

Należą do nich min.

  • choroby układu krążenia
  • Otyłość
  • niepłodność
  • osteoporoza
  • zaparcia
  • niedobory żywieniowe
  • cukrzyca typu II
  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżyca
  • nowotwory

Bez względu na rodzaj choroby dieta jest podstawą leczenia. W każdej chorobie , a szczególnie w chorobach dietozależnych zmiana nawyków żywieniowych jest pierwszym krokiem w trudnej i długiej drodze procesu leczenia

W naszej Klinice R medica specjalizujemy się w sporządzaniu programu leczniczego i przygotowujemy plan żywieniowy we wszystkich jednostkach chorobowych, a przede wszystkim w chorobach :

  • nowotworowych
  • Autoimmunologicznych
  • Alergiach ( nadwrażliwościach pokarmowych)
  • Otyłości i powikłaniach
  • Dysbiozach jelitowych
  • Chorobach jelit, układu pokarmowego
  • Cukrzycy
  • Miażdżycy/ chorób układu krwionośnego
  • Tarczycy i innych

Rejestracja On-Line